Wino, owoc winorośli i pracy człowieka,
nie jest zwykłym dobrem konsumpcyjnym.
Towarzysząc człowiekowi od tysiącleci,
jest wartością cywilizacji i kryterium jakości życia.
Stanowi dobro kultury i jest czynnikiem życia społecznego.
Parlament UE

PROWANSJA I JEJ WINA



Wina prowansalskie nie cieszą się tak wielką estymą jak innych renomowanych regionów winiarskich Francji. Z jednym wyjątkiem, a mianowicie win różowych.

Prowansja jest ojczyzną wytrawnych win różowych. Najstarsze winnice i wina o największej klasie należą do apelacji AOC Côtes de Provence i mają opinię win aromatycznych o charakterze owocowym.

Jedną z przyczyn dlaczego wina różowe zdobyły tak ogromną popularność jest ogromna różnorodność kolorów, aromatów, tekstury, intensywności i gęstości jakie sobą reprezentują.

Różowe wina rodem z Prowansji, charakteryzują się bladołososiową suknią, nutami mineralnymi i kruchą kwasowością. Tłoczone są zmieszanek (kupaży) szczepów: Cabernet-Sauvignon, Cinsault i Grenache. Determinantą jakości wytrawnych win różowych nie jest ich kolor, ale zachowanie równowagi pomiędzy kwasowością, a słodyczą, a także koncentracja aromatów.

Porównując systemy apelacji obowiązujące Burgundii i Prowansji, to tej ostatniej jest on dziecinnie prosty. Szlachetne wina pochodzą z działek o apelacji AOC Côtes de Provence, w ramach której to apelacji wyodrębniono 18 najbardziej prestiżowych i najwyższych jakościowo tzw. Cru Classé.

Skądinąd przyznać trzeba, iż zarówno czerwone, jak i białe wina prowansalskie są absolutnie niedoceniane i niesprawiedliwie traktowane. Podobnie jak cała Prowansją, są one pełne słońca i radości życia, co silnie podkreślane jest nutami związanymi z bliskością morza, jodu i mistrala.