Wino, owoc winorośli i pracy człowieka,
nie jest zwykłym dobrem konsumpcyjnym.
Towarzysząc człowiekowi od tysiącleci,
jest wartością cywilizacji i kryterium jakości życia.
Stanowi dobro kultury i jest czynnikiem życia społecznego.
Parlament UE

ALZACJA I JEJ KULINARIA



Kuchnia alzacka jest melanżem wpływów gastronomii francuskiej i niemieckiej.

Okrętami flagowymi są tutaj:

1. CHOUCROUTE - kiszona i duszona kapusta, podawana z alzackimi kiełbaskami, potężnym kawałem tłustego boczku, golonką itp.
2. BAECKOEFFE - różne mięsa (wołowina, wieprzowiną, jagnięcina) duszone z jarzynami (kartofle, marchew,cebula, pory)
3. PSTRĄGI - przyrządzane na ogromną ilość sposobów
4. TARTE FLAMBÉE - tarta pokrytą cebulą + skwarki z boczku, podawana na gorąco, często na ulicy, prosto zpieca
5. FOIE GRAS - Alzacja zaciekle walczy tutaj o prymat w jakości tego francuskiego smakołyku z Szampanią.Ma jednak jedną kolosalną przewagę, bowiem wytwarza się tutaj wino jakby stworzone do foie gras, amianowicie słodkie Vendanges Tardives (VT) i Seléction Grains Nobles (SDV).
6. SER MUNSTER
7. TARTY OWOCOWE

Ponadto, Alzacja jest niekwestionowanym liderem we Francji w dziedzinie produkcji piwa i mocnych alkoholi typu grappa.

Najlepiej (i najtaniej) jest jeść w zagubionych w Fermes Auberges (FA), gdzie nie ma żadnej karty menu, bo podawane jest akurat to, co jeszcze rano biegało po podwórku (kaczki, gęsi, kury, świnki itp). Karty nie ma, ale za to smaki są zupełnie fantastyczne tzn. 100% naturalne. Innymi słowy menu jest tylko jedno, a jego ceną zależy od tego jakie akurat zwierzątko tego rana poszło pod nóż.

Każdy posiłek w FA jest ponadto zawsze okraszony totalnie kiczowatym, górskim pejzażem z widoczkami typu soczyste, zielone łąki z pasącymi się na nich krówkami i owieczkami.