Wino, owoc winorośli i pracy człowieka,
nie jest zwykłym dobrem konsumpcyjnym.
Towarzysząc człowiekowi od tysiącleci,
jest wartością cywilizacji i kryterium jakości życia.
Stanowi dobro kultury i jest czynnikiem życia społecznego.
Parlament UE

JURA I JEJ WINA



Vin jaune (wino żółte) i vin de paille (wino słomiane) to największe rarytasy regionu Jura, w płn-wsch Francji.

Le vin jaune uznawane jest za jedno z najlepszych białych win świata. Pochodzi z wyjątkowego szczepu Savagnin, którego zbiór następuje po Wszystkich Świętych, a dojrzewanie wina, przebiega w 228-litrowych beczkach przez 6 lat i 3 miesiące, jako minimum. Niejednokrotnie jest to nawet 10 lat. Wino to zachwyca aromatami i smakiem orzechów i migdałów.

O końcowej jakości vin jaune i jego złożoności, decyduje kożuch drożdży, który wytwarza się już po zakończeniu procesu fermentacji i pokrywa wino leżakujące w beczce. Wytworzony na powierzchni kożuch, zapobiega kontaktowi wina z powietrzem, a więc jego utlenianiu się. W czasie dojrzewania w beczce wino nie jest ani spuszczane (soutirage), ani uzupełniane (ouillage). Największą tajemnicą jest właśnie ów kożuch, który w sposób prawdziwie magiczny, zapewnia nigdzie niespotykaną złożoność tego zupełnie niesamowitego wina.

Po zakończeniu starzenia się w beczkach, przelewane jest do butelek. Wino żółte cieszy się ekskluzywnym przywilejem butelkowania w niespotykane gdzie indziej butelki tzw. le clavelin. Pojemność, dość szczególna, bo 0,62 litra wynika z tego, iż właśnie tyle wina zostaje (w wyniku odparowywania) po leżakowaniu jednego litra w beczce przez 6 lat. Jest winem praktycznie wiecznym, może dojrzewać nawet dłużej niż 100 lat, a jedna z ostatnio odnalezionych i zdegustowanych butelek pochodziła z 1774 r.

Grona, z których wytwarza się vin de paille, suszone są przez wiele miesięcy na łożach ze słomy, lub matach słomianych. Wino to jest mieszanką trzech szczepów: Savagnin, Chardonnay i Poulsard, dojrzałe grona zostają odwodniane, tak by wino mogło osiągnąć moc 17°. Przypomina trochę sauternes i też nadaje się doskonale do foie gras . Podobnie jak vin jaune, lubi wieloletnie przechowywanie.