Wino, owoc winorośli i pracy człowieka,
nie jest zwykłym dobrem konsumpcyjnym.
Towarzysząc człowiekowi od tysiącleci,
jest wartością cywilizacji i kryterium jakości życia.
Stanowi dobro kultury i jest czynnikiem życia społecznego.
Parlament UE

ALZACJA I JEJ WINA



Alzacja jest piękna, jest bajkowa, jest naturalna, a jej wina to prawdziwa extraklasa. Powszechnie uważana jest nie tylko za najpiękniejszy region winiarski Francji, ale również za jedno z najstarszych miejsc uprawy winorośli (ponad 3 000 lat).

Słynna Route des Vins d'Alsace, snując się leniwie posród urokliwych Wogezów, łączy że sobą praktycznie wszystkie znaczące winnice i winiarzy, a także romantyczne villages winiarskie.Malownicze wioski i miasteczka, są zawsze pełne kwiatów, natomiast produkowane tutaj wina (Riesling, Pinot Gris, Gewürtztraminer, Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat d’Alsace, Vendanges Tardives i Selection Grains Nobles) są klasyfikowane pośród najlepszych w świecie. System apelacji jest łatwy do przyswojenia, bowiem obowiązują tutaj jedynie trzy poziomy, a mianowicie:
1. A.O.C Alsace
2. A.O.C Alsace Grand Cru
3. A.O.C Crémant d’Alsace

Wszystkie wina produkowane w Alzacji są jednoszczepowe i biorą swoją nazwę właśnie od nazwy szczepu z jakiego zostały tłoczone. Znakomita większość z nich to wina białe, jedynym wyjątkiem jest tutaj, znakomity zresztą, Pinot Noir. Wina sprzedawane są w charakterystycznych, długich butelkach, podobnych to butelek win niemieckich.

Alzackie wina białe są bardzo smaczne same w sobie, mają intensywny aromat i silną osobowość. Należą również do najbardziej uniwersalnych win pod względem łatwości doboru do potraw. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem odpowiedniego wina do potrawy, spróbuj jednego z win alzackich, wspaniale bowiem, z reguły, współgrają one z potrawami, zwłaszcza z tymi, do których trudno jest dobrać wino innego stylu. Doskonale sprawdzają się np. z wędzonymi mięsami i rybami, rybami słodkowodnymi w śmietanowych sosach, zapiekanką cielęcą, łagodnymi serami z mleka krowiego.